Косопадът е заболяване с огромно социално значение във века на красотата,суетата и стремежа към съвършенство.Засяга и двата пола във всички възрасти .Причините са многообразни и в много случаи остават неизяснени.

Космите са много сложна и чувствителна структура,която реагира както на външни, така и на вътрешни фактори и дразнения.Външните причини са най-лесни за отстраняване, след като бъдат открити.Механичното дразнене при скубане и дърпане се среща  най- често при деца и млади хора с по-лабилна нервна система.При подрастващите момичета може да  е свързано и с поставяне на екстеншъни.Този вид косопад е обратим след отстраняване на причината.

Увреждане от УВЛ – слънцето е вредно както за кожата, така и за косата.В съчетание с други фактори също може да е причина за разреждане ,изтъняване и промяна в структурата на косъма.

Оредяването на косата може да бъде дифузно или частично.При първият случай се търси нарушение в хранителният режим,хормонален дисбаланс ( след раждане и менопауза) и стрес.За косопад говорим ,когато сутрин по възглавницата има повече от 50 броя косми.Нормално е тя да пада повече при къпане и ресане.Това не е проблем и не налага лечение. При вътрешни заболявания, възпаления на зъбите , инфекциозни и полово-предаване болести може да се появи локален косопад.Той е под формата на кръгчета-алопеция ареата.При това заболяване е наложително да се провежда комплексно лечение , след  редица изследвания.Когато кожата не е променена и задебелена, а има само отпадане на косата прогнозата е по-добра и процеса е обратим.Когато има зачервяване и задебеляване тогава косопада може да е само симптом, свързан с редица системни кожни заболявания.Много честа причина при мъжете за косопад е хиперсебореята( прекомерното омазняване).То е свързано с повишена продукция на тестостерон.Тя освен поява на пърхут може да доведе и до разреждане на косата.

Лечението на косопада винаги трябва да се провежда от лекар специалист и да бъде комплексно.Повлияването е в рамките на поне три месеца.Понякога е необходимо и по-дълго третиране.Основният момент е намиране на причината.Това не винаги е възможно.Тогава се провежда симптоматично лечение.Добре е да се направи биопсия-специфично изследване,което показва нивото на увреда на космените луковици.То ни дава информация кои методи ще имат успех при третирането.

Нов метод при лечение на разреждането на косата е мезотерапията.Тя е успешна при третиране на ефлувиум( разреждане на коса при жени )и забавя андрогенният косопад при мъже.При този метод директо в кожата в засегнатият участък се инжектират различни съставки,които имат отношение към растежа на косъма.

За продукт номер едно за мезотерапия на коса  на естетичният конгрес в Монако тази година се отличи ХеърКеър (Haircare) на френската компания Revitacare.

Неговата формула е уникална и действа разнопосочно при косопадът.Той съдържа аминокиселини – аргинин,глутамин , глицин и орнитин ,които ревитализират( съживяват) космените фоликули и имат ключова роля при метаболизма на клетките и растежа на косъма.Други важни съставки са цинка и цистеина,които са основни компоненти в кератина,който изгражда косъма.Инжектирани директо в скалпа те спомагат за стабилизирането на косъма и израстване на по-жизнена и здрава коса.

Стимулацията на косменият растеж се осигурява от на наличието на витамини от група В – те обновяват и регенерират косменият фоликул.

Инжектирането на Haircare влияе и върху синтеза на основни мастни киселини,които подхранват и хидратират косменият фоликул и така предотвратяват изсушаване на косъма и появата на пърхут.

Harecare е съвершенно нов продукт за инжекционна мезотерапия.Той съдържа коктейл от естественни,нетоксични компоненти в ефективна концентрация.Ефективно третира загубата на жизненост,изсушаването и омазняването на скалпа, както и проблемите с растежа –косопад.След терапия по определена схема се наблюдава ревитализация на скалпа в дълбочина.Косата придобива повече блясък, стимулира се растежа и и се забавят и третират процесите свирзани с косопада.

Мезотерапията ан коса може да се комбинира и с медикаментозно лечение при нужда,както и с козметични  продукти.

Доверете се на Вашият лекар дерматолог за красива и здрава коса.