Между 35 и 45 жената тлябва да вземе мерки не само за лицето, а и за целия организъм

Под влияние на хормоналните промени намалява хиалуроновата киселина, пада нивото на еластина, колагенът се деформила, а мастната тъкан се „пренарежда”

Периодът между 35 и 45 години е времето, когато жената наистина трябва да започне да взима мерки за отпор на остаряването. Преди това, макар това да е доста лекомислено, все пак може да махне с ръка.
Стареенето започва на 25. На 35  вече не говорим само за кожата на лицето, а на целия организъм. Под влияние на хормоналните промени в тялото (след тази възраст обикновено една жена е родила), намалява количеството хиалуронова киселина. Около клетките в кожата пада нивото на еластина, колагенът пък се деформира. От там настъпва цялостно стареене и най-вече отпускане на кожата – както на лицето, така и на тялото.
Започва да се натрупва мастна тъкан. Тя също се „пренарежда” –  от места, където  е необходима като поддържаща функция, за да изглежда кожата изпъната и лифтирана, мастната тъкан слиза в долните части на лицето. Натрупва се около корема, паласките и от там се получава една обща деформация.
В заключение: между 35 и 45 е възрастта, в която човек трябва да започне да обръща внимание на кожата на лицето и на целия си организъм.
Много дами си мислят, че е достатъчно да си купят скъп крем, но той  е само едно допълнение  в поддръжката на епидермиса на лицето. След 35-годишна възраст нощният крем не бива да се пропуска. Той задължително трябва да има активна съставка като колаген, хиалуронова киселина, пептиди,  Витамин С и други антиоксиданти  с подмладяващо действие.
През деня непременно се ползва сълнцезащитен крем за предпазване от стареене.  Хидратиращите кремове са добри до 35.  След това се налага по-активна грижа за кожата.
В тази възраст е  добре да се правят овлажняващи и подхранващи процедури, насочени против стареенето. Хубаво е да се обърне внимание на околоочния контур и на шията. Това са двете зони най-податливи на възрастта. Бръчиците около очите се появяват,  когато човек се смее, кожата на клепача също леко започва да се отпуска. Затова е добре да се прилагат специални козметични терапии. При шията по-ефективни са мезотерапиите още от по-ранна възраст, защото мускулът е неподвижен и той не може да бъде трениран. Е, движението тип „костенурка” с издаването на шията напред и прибирането й надзад е полезно, но никой не го практикува.  За да се предотврати отпускането на самия мускул – т.нар. платизма,  се прави по-лека мезотерапия с витамини и антиоксиданти, насочени към стягането на кожата.
В тази възраст мезотерапията на лицето е силно препоръчителна процедура, защото допълва изчерпаната хиалуронова киселина. Може да третира с чиста хиалуронова киселина или комбинирана с витамини и манитол. Освен, че внасят необходимото количество витамини, антиоксиданти и хиалуронова киселина, самите леки убождания активират кожата да произвежда собствен колаген.
По тези причини мезотерапията е силно препоръчителна процедура, подходяща за всички сезони за стягане на кожата. Много дами не подозират, че тя може да се прави и на ръцете, но  на 40+.
Радиочестотният лифтинг също е доста ефективен, особено ако има проблемни зони. Микродермоабразиото пък е отлично при мазна кожа с разширени пори. Фотоподмладяването – също, но тези терапии не са подходящи за слънчево време.
Колкото повече една жена се приближава към 45 години, е хубаво да редува радиочестотния лифтинг с мезотерапия  – два пъти в годината по три процедури с чиста хиалуронова киселина в три поредни месеца. Може и по четири. В зависимост каква нужда има кожата й.  Ако терапията е с хиалуронова киселина и витамини е добре да е всяка седмица – в рамките на един месец.
Химичните пилигни не са подходящи за топлия сезон.
Ако човек има изразена гневна бръчка, макар и по-близо до 35-те, е не е зле да започне да я блокира с ботулинов токсин. По-добре е (при хора, които често си мръщят веждите), да се направи превантивно блокиране, а не когато вече се е задълбочила. В тази област има струпване на мастни жлези и е по-опасно да се запълва с филър на по-късен етап – съществува  и възможност за странични ефекти. За гневната бръчка най-подходящ е ботулиновият токсин, който превантивно блокира мускула. Когато е поставен професионално, той стои съвсем естествено и пречи на задълбочаването на линията. Човек просто отвиква да се мръщи.
Иначе хиалуроновите филъри са актуални във възрастта 35-45, защото тогава мастната тъкан се пренарежда, както вече казах, а тя поддържа лицето лифтирано в триъгълна форма.  Кожата се спуска леко надолу – гравитацията си казва думата. Затова е хубаво в малки количества, в определени точки (т.нар. MD-кодове), да се слага по малко хиалуронова киселина, за да се предотврати отпускането на кожата.
Един опитен дерматолог може да прецени къде ще са бъдещите проблеми, а в началото е много по-лесно, (преди още лицето да се е деформирало), то да се лифтира с по-малко количество хиалурон, отколкото когато вече се е отпуснало надолу и кожата е увиснала.
Мезоконците също са подходящи в тази възраст. Те имат много добър ефект при двойната брадичка и за повдигане на клепача.  Между 35 и 45 се наблюдава и смаляване на устните, особено при хора със зъбни проблеми. В този случай много подходящи са филърите Вулбела – те съдържат специална хиалуронова киселина, която не дава обем и устните не изглеждат като „патешка човка”, ами дискретно и леко контурира очертанията.
Зоната над горната устна – т.нар. баркод, е изключително трудна за третиране, когато кожата вече се е нацепила, понеже (също като при стриите) еластичните влакна са скъсани и по никакъв начин не могат да бъдат върнати в стария им вид, ако превантивно не се вземат мерки.  Затова дамите, които виждат, че майките им имат изразен „баркод” или пушат, трябва да вземат мерки с хиалуронова киселина по Вай-крос технология, превантивно поставена в тази зона.
При пушачките особено, е необходимо контуриране на горната и долната зона в начална фаза, за да не влиза бръчката в самата устна и да не поема червилото.  По-късно дори  и да се слага голямо количество хиалуронова киселина, е много трудно да се поправят щетите.
В следващ етап ще трябва да се прави драстичен лазер, свързан с възстановителен период, да се комбинира с химичен пилинг и с хиалуронова киселина.
За да избегнете появата на „баркод” не бива да се прави кола-маска на горната устна, защото при нея нежната кожа се дърпа и това е пагубно за нея. По-разумно е фото- или лазерна епилация.
При ползването на всички изброени терапии, дамите между 35 и 45 години със сигурност ще отложат настъпването на старостта и ще запазят самочувствието и качеството си на живот.

Д-р Ана  Пейкова от клиника Дерма ЕЛИТ: