Какво трябва да знаем за акнето при жени в зрялата възраст?

Препоръчва се консултация с дерматолог, ендокринолог и гинеколог

Излагането на слънце влошава състоянието

Да не се бърка с розацеята, която също е проблем на мастните жлези, но без комедони

Акнето е заболяване на мастните жлези по кожата на лицето и тялото. Има много фактори, които водят по появата му, като първият е генетичната предразположеност. Обикновено типът кожа и големината на мастните жлези се предават от родителите. Друг основен фактор са андрогенните хормони, които се синтезират и при мъжа и при жената и влияят върху работата на мастните жлези, метаболизма на клетките в космено-мастния фоликул. И понеже всеки косъм е свързан с една мастна жлеза, когато тези клетки започнат да работят малко по-усилено, вследствие на повишената хормонална секреция, се образуват кератинови запушалки( черни точки),които пречат на мастния секрет да излезе от кожата. Така започва възпалителен процес навътре в кожата. Третият важен фактор е  бактерий, известен като  пропионбактериум акне, който се наслоява по кожата и щом се включи в механизма на образуване на пъпките, те стават гнойни, обяснява дерматологът д-р Ана Пейкова.

Първо се появяват само комедони  (черни точки), които са резултат на повишената работа на клетките, които образуват космено-мастния фоликул. Когато кожата е с повишено омазняване, това стимулира образуването на комедони, а когато мазнината не може да излезе и се появи бактерият, се образуват и гнойни пъпки. Ако възпалението се увеличи (когато мастната жлеза се раздува и се пръска в кожата), тогава се образуват огромни кисти над нивото на кожата, силно болезнени и изпълнени с мастна течност. ”Пациенти често ме питат дали не трябва да се направят някакви изследвания на секрет от пъпката, казва д-р Пейкова. -При акне се правят хормонални изследвания, свързани с повишаване на общия и свободния тестостерон в кръвта. Погрешно е да се смята, че е необходимо изследване на секрет , за да се определи вида на бактериите. Възпалението при акнето е асептично. При тежки случаи наистина се изписват антибиотици и то само определени видове, които се излъчват през кожата. Целта е да се предотврати усложняване на състоянието от проникване на други бактерии, освен пропионбактериум акне”.

Има случаи, при които хормоните са нормални и въпреки това човек страда от акне. Тогава се действа симптоматично, като целта  е да се регулира мастната секреция и да се потисне размножаването на бактерия.

Акнето обикновено се проявява  в пубертета, след 14-15 годишна възраст. Кожата става по-мазна, образуват се черни точки и ако не се спазва хигиена те преминават в гнойни пъпки. При генетична предразположеност   могат да се образуват кисти по цялото лице и акнето да протича по-тежко  (конглобатно акне).

Вторият пик на акнето е след 25- годишна възраст, дори и по-късно – след 30-40 г. Тогава говорим за акне в зряла възраст. Може да се появи при хора, които в пуберитета не са имали такъв проблем. Тук се намесват не само гените, но и хормоните. При поликистозни яйчници или при отделяне на хормони от надбъбречната жлеза може да има проява на акне в тази възраст. Обикновено то се придружава и с повишено окосмяване, което  изисква специално лечение. Противозачатъчни препарати обикновено се използват за лечение на поликистозни яйчници, защото те регулират хормоналния статус и се отразяват добре на акнето.

При възрастните се проявява  и „акне екскорие „– вследствие на разраняване и чоплене на кожата, което води до сериозни белези. Хората си го причиняват сами. При него се налага да се лекува и нервната система на пациента.

Има и козметогенно акне при възрастните след употреба на неподходящи козметични продукти. Често то се бърка с алергия и се започва лечение с кортикостероиди. Ето защо при всички случаи  се налага консултация със специалист, подчертава д-р Пейкова.

В средната възраст е важно да се разграничи акнето от розацеята, която също е заболяване на мастните жлези, като при нея има връзка със заболявания на гастроинтестиналния тракт. Разликата е, че при розацеята няма комедони.

От акне в младежка възраст страдат повече момчетата, а в зряла възраст преобладават жените, по-рядко мъжете. По-тежко протича акнето при момчетата и при мъжете, особено ако има наследствена обремененост. Тогава може да се стигне до образуване на кисти по тялото.

Добре е  при първа проява на акнето пациентът да потърси специализирана помощ. Сега на пазара има изобилие от продукти, в които е трудно да се ориентира човек и самолечението понякога усложнява ситуацията. Преди да започне лечение на акнето в зряла възраст трябва да се направи консултация освен с дерматолог,  с ендокринолог и гинеколог, за да се прегледат яйчниците и хормоналния статус.

При мазна кожа, склонна към акне, лечението е дълго. Налага се и употреба на специални козметични средства, които регулират мастната секреция, потискат развитието на бактерия. Според д-р Пейкова хората не са достатъчно информирани как да си почистват лицето и какво да правят при първа проява на акне. Прибягват към самолечение и търсят помощ, когато се влоши състоянието им. Това, което трябва да знаят е, че при изтичане на секрети от кисти и пъпки трябва да се почисти мястото, да се намаже с антибиотик, а отгоре слънцезащитен крем. Гнойните пъпки и кисти не бива да се пробиват и изстискват собственоръчно.

Антибиотик се предписва при тежко възпаление, с гнойни пъпки по лицето, гърба и други части от тялото. Той трябва да се приема дълго време – от 3 до 6 месеца. Всяко друго лечение не води до желан резултат. „Аз обикновено започвам с локално лечение с подходяща козметика и антибиотик, който се маже вечер. Когато се спазват предписанията за около 2-3 месеца настъпва подобрение”, казва д-р Пейкова.

Заблуда е, че излагането на слънце помага при акне. Напротив, проблемът се влошава. На море пъпките обикновено изсъхват от солената вода, но след това процесът се активира с двойно по-голяма сила. Добре е да се прилага слънцезащитен крем целогодишно, но пациентът да се консултира с дерматолог при избора му.

Белезите се лекуват най-трудно

Има типове кожа с намалено количество еластин, при които се образуват белези от акнето. Дори и да не се чопли кожата, всяка пъпка оставя вдлъбната следа върху кожата. Затова моята препоръка е лечението да започне по-рано, когато белезите са по-малко, защото те се лекуват най-трудно. Обикновено се прибягва до  химически пилинги, микродермаабразио, лазерна терапия. Тя е скъпа и крие рискове от странични ефекти и изгаряне, но ефектът след нея е най-добър. Трябва да се избере подходящо време  и специалистът да е добър.

Важно е акнето да се третира преди да се образуват белезите. Когато кожата е нискоеластична могат да се пият хранителни добавки, специален вид колаген за да стане тя по-еластична.

Друг проблем в резултат на акнето са постлезионалните  хиперпигментации – там където е имало пъпка, остава пигментно петно. При разчопляне вероятността за поява на петна е по-голяма. Прилагането на слънцезащитен крем е много важно. След козметично почистване на лицето  не бива да се излагате на слънце, за да се избегнат петната.

С добра хигиена може да се регулира мастната секреция

Лицето трябва да се почиства сутрин и вечер с подходящ препарат, който  регулира мастната секреция. Мастните жлези се активират при прекомерно изсушаване на кожата. Затова е по-добре да се ползва специален гел за измиване, а не обикновен сапун. Добре е да се използва медицинска козметика след почистването по препоръка на дерматолог. Тези мерки ще регулират мастната секреция и ще потиснат размножаването на бактериите.Има определени марки фондьотен  със слънцезащитни филтри за проблемна и чувствителна кожа, които не запушват порите .

При акне във всяка възраст е добре да се прави козметично почистване няколко дни след цикъл. Прилагат се още химични пилинги, които регулират мастната секреция , фототерапия и козметични процедури с киселини.

Храната не влияе на пъпките, причината е хормонална

„ Няма научни доказателства, че храната влияе на протичането на акнето.В моята практика съм забелязала, че когато се ограничи захарта и сладкишите, сандвичите и газираните напитки, има известно подобрение, казва дерматологът. -Разбира се,  това става успоредно с подходящо лечение.  Когато тялото се пречисти, естествено се активират собствените защитни сили и организмът по-лесно се справя с акне във възпалителната фаза.  Храненето не влияе върху механизма на образуване на акнето или на проявата му, защото процесът е хормонален. Стресът отключва акнето при наличие на трите фактора – наследственост, хоромонален дисбаланс и бактерия.Не подценявайте болестта акне и се доверете на дерматолозите.