Моделиране на лицето с хиалуронови филъри и линейни мезоконци

Съвременните подходи при коригиране на белезите от стареене на кожата на лицето включват един задълбочен и подробен анализ на всички структури,които участват в оформянето му.Много е важно да се вземе под внимание генетичната наследственност.Проследяването на стареенето при майката ни дава ясна представа какви ще са белезите на стареене при дъщерята след години.Оценката на състоянието на кожата е само първата стъпка към общата оценка на лицето.Опитният дерматолог трябва да познава мускулите,които участват както при образуване на мимическите бръчки , така и в оформяне на лицевият контур.За правилната триъгълна форма на лицето с връх нагоре е важно и състоянието  на подкожната мастна тъкан.Нейното изчерпване при рязко отслабване или боледуване води до отпускане на кожата и деформация на контура на лицето.С годините тази мастна тъкан също се изконсумира и резултатите са същите. Не е за подценяване и костната тъкан ,която се стопява с годините.Това води до хлътване на очните ябълки , горната устна,промяна на брадичката и хлътнали скули и слепоочия.Правилната оценка на състоянието на структурите на лицето и неговата деформация е най-важният момент към неговото естетично моделиране и корекция.

Много са вече средствата за корекция на белезите на стареене.Основни си остават хиалуроновите филъри.

Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените мукополизахариди , синтезиран от всички живи организми, с изключение на водораслите.

През 1934г. Palmer и Meyer я изолират от стъкловидното тяло на телешки очи. Името произхожда от гръцката дума – хиалос, означаваща стъклен.

Хиалуроновата киселина изгражда междуклетъчното вещество при бозайниците и може да бъде намерена в множество от човешките органи и тъкани – кожа, клапите на сърцето, стъкловидното тяло на окото, ставния хрущял и синовиалната течност, както в съединителната, епителна и нервна тъкан.

Един 70 кг. човек има приблизително 15гр. хиалуронова киселина в тялото си, като 1/3 от нея за един ден претърпява процеси на разрушаване и изграждане. Над 50 % от това съединение се съдържат в кожата.

Хиалуроновата киселина е основен компонент на дълбокия слой на нашата кожа – дермата. Отговорна е за гладкостта на кожата, поради способността си да свързава големи количества водни молекули. Хиалуроновата киселина е в състояние да свърже вода в количество, което представлява от 1000 до 4000-кратна стойност на собственото й тегло. Това е много повече отколкото могат да свържат другите природни или синтетични вещества.

Хиалуронавата киселина в дермата е свързана и с тъканната увреда. Когато кожата е прекомерно изложена на УВ-лъчи, тя се възпалява /слънчев дерматит, слънчево изгаряне/. Това понижава продукцията на хиалуроновата киселина от клетките на дермата и повишава разрушаването й. Хиалуран – разрушаващите продукти след слънчево облъчване обикновено акумулират в кожата.

Синтезата на хиалуроновата киселина с търговска цел е възможна от гребен на петел, стъкловидно тяло от телешки очи, пилешки хрущял и чрез микробна ферментация.

Вече са одобрени за клинично приложение част от хиалуроновите филъри. Те са прозрачни гелове на хиалуроновата киселина, които се инжектира в кожата

Съвременните технологии се развиват много бързо и вече са създадени хиалуронови филъри,които се прилагат за различните зони на лицето.Те са с различна концентрация на хиалуроновата киселина и различна степен на омрежаване.Много е важна правилната преценка на дерматолога при инжектиране на точният продукт за съответната зона..Не е достатъчно вече да се попълнят само назолабиалните бръчки.За да се възвърнат правилните пропорции на лицето понякога е необходимо инжектиране на хиалуроновата киселина  в средната част на лицето.В резултат се коригира и дълбочината на назолабиалните бръчки.Оформянето и повдигането на веждите също може да се направи с подходящ хиалуронов филър.За възстановяване на обеми е най-добре да се използват хиалуронови филъри.Те се разграждат бавно и постепенно и тяхното изчерпване не води до рязко хлътване на инжектираната зона.Клетките в кожата са активирани да произвеждат и собствен колаген, което допълнително подобрява състоянието и.

Инжектирането на правилните хиалуронови филъри съвсем естественно възвръщат състоянието на тъканите ,запълват изчерпаните мастни депа, лифтират тъканите и придават младежки вид на лицето,шията и деколтето.

За подобряване на състояния с отпусната кожа е добре съчетанието на хиалуроновите филъри с мезоконци- тредлифтинг.

Тредлифтингът с мезоконци е техника за лифтинг и укрепване на отпуснати тъкани с използването на биорезорбируеми стерилни мезоконци . Те са монофиламентни нишки от полидиоксанон , които са захванати на специално заточена игла, чрез кояро се въвеждат в дермата. Мезонишките се резорбират напълно в рамките на 180-240 дни, като биоревитализиращият ефект продължава дълго след това. Резултатът от подкожното въвеждане на мезоконците е ясно изразен естествен лифтинг.

Тредлифтинга с линейни мезоконци успешно се съчетава с хиалуронови филъри.Те се имплантират в зоните с отпусната кожа като лицев контур, долен клепач,двойна брадичка,в местата ,където е необходимо укрепване, стягане и подобряване тонуса на кожата. Те създават една подкожна решетка и при разграждането си стимулират фибробластите за производството на колаген , както и ускоряват микроциркулацията в зоните на приложение. Присъствието на нишката в тъканите ревитализира кожата, подобрява тонуса и блясъка ѝ, придава ѝ младежки вид, стяга и лифтира отпуснатата кожа.

Мезоконците са  100% биосъвместими, напълно се резорбират без риск от алергични и тъканни реакции.

Съчетанието на двата естетични метода –хиалуронови филъри и линейни мезоконци дават изключителни възможности на дерматолога за третиране на всички проблеми и прояви на стареенето.Правилно подбраните продукти, точното им поставяне на правилното място и добрата техника са гаранция за успешния резултат.