Буйната и лъскава грива е неизменна част от привлекателния външен вид. А ако природата не е била благосклонна? С подходящи грижи и правилни съвети,  РЕШЕНИЕ СЕ НАМИРА, твърди д-р Ана Пейкова.

Не отричайте бабините маски. Те помагат за блестящия вид на прическата, но дори при тях трябва да се знае коя за какъв вид коса е. Всъщност, когато казваме коса, задължително трябва да имаме предвид и кожата на скалпа. Т.е. първо тя трябва да е здрава, за да може и косата да бъде такава.

Освен цъфтеж на краищата и „опърпан“ вид, има по-сериозни проблеми като косопад, разреждане на косата и себореен дерматит, който си е заболяване в областта на кожата.

Косопадът при мъжете обикновено е хормонално обусловен, докато при жените това се среща по-рядко. При тях наблюдаваме т.нар. реактивен косопад. Той е вследствие различни диети, стрес, липса на витамини. В случай на разреждане на косата може да се прилагат мезотерапии с растежни фактори или хиалуронов филър за коса по определени схеми. Заедно с тези терапии е добре да се приемат и специални таблетки с витамини, които влияят добре на растежа на косата.

Мезотерапията за коса активира задрямалите фоликули (корените на косъма). Защото има период в който, специално при мъжете, фоликулите, там където расте косъма – заспиват. Когато дерматологът прилага мезотерапията или хиалуроновия филър,  той активира, хидратира и стимулира задрямалите космени фоликулии така се засилва растежа на косата.

Задължително тези терапии трябва да се съвместяват с медицински специализирани препарати за активизиране на космения растеж.  Процедурите задължително се правят в рамките на три месеца, защото отделните фоликули растат на различни етапи.

Отделно ако има заболяване на скалпа това също повлиява върху растежа и при една по-мазна коса, при наличието на пърхут, бактериални или гъбични инфекции също може да задържи растежа на косата и да доведе до  разреждането й.

Цъфтежът на краищата обикновено се дължи на недобрата грижа за косата, на използването на неподходящи шампоани, на неправилно третиране с различни видове спрейове, преси.

Съществуват две теории за миенето на косата. Едната твърди, че за нея е полезно да се къпе всеки ден, а другата контрира „Бабите ни като са се миели веднъж седмично какви дълги плитки да имали“.  Зависи главно с какво се мие косата. Тя може да се третира всеки ден, ако е прекалено мазен скалпа, но с подходящ и щадящ шампоан за всекидневна употреба.

Миенето един път седмично при нашите баби е било възможно, но при нашия начин на живот с изпотяване и стрес е по-добре да използваме шампоан поне два пъти за седем дни.

Косопад може да се появи и при прекалено агресивно поставени екстеншъни.

Когато се грижим за косата си не бива да забравяме, че тя е  жива!