Д-р Ана Пейкова от клиника Дерма ЕЛИТ: През последните няколко години на световните конгреси по естетична медицина в Монако прекомерно уголемените устни се отичат

 

Хиалуроновата киселина е идеалният продукт против стареенето на устната.  Тази част на лицето има специфична анатомия, защото околоустният мускул непрекъснато се движи – при говорене, при смях, при хранене, мимики, пушене….  Той е разположен перпендикулярно на останалата част на мускулите и затова рядко е в покой. Така се получават онези бръчки над устните, които шеговито наричаме „баркод“.

Слягането на костта пък придава състарен вид на зоната около устата и затова е много важна хиалуроновата киселина – отличен продукт за подмладяване на тази зона. Това се отнася за хора над 40 години, при които костта, която държи зъбите се стапя, мускулатурата отслабва, получава се нелицеприятният „баркод“, ъгълчетата на устните отиват надолу и физиономията изглежда сърдита.

Много е важно да се подбере подходящата концентрация на хиалуронова киселина, така че да запазим младостта на устата, да я хидратираме, да оформим устния ъгъл и контура, без да увеличаваме обема. Защото това далеч не значи красота и подмладяване.

Хиалуроновата киселина в областта на устата е много подходяща при хора, които имат Gummy smile – когато се усмихват им се вижда венецът.  В този случай попълването на горната устна с хиалуронова киселина може деликатно да разкраси лицето и усмивката да стане по-естествена.

Разбира се, има червила със съставки, които подпухват оптично устната. Тя изглежда по-голяма и по-кръвонапълнена, но аз говоря за естествено хидратиране на устата. При него е важна концентрацията на хиалуронова киселина, която се поставя над горната устна. Първо,  доста кръвоносни съдове минават над нея и не трябва да бъдат травмирани. Второ, образуваните там  бръчки много трудно могат да се третират. Затова е препоръчително на кожата над горната устна да се обръща внимание още след 25-годишна възраст, особено при пушачи и пациенти с по-широки устни, защото при тях по-бързо се набръчква кожата. Там е добре хиалуроновата киселина да се съчетава с приложение на химични пилинги, на фракционирани радиочестоти, които да активират производството на колагена и най-вече да се подбере подходящата концентрация.

Устните са много важен елемент от лицето, защото първоначално хората гледат тях, после очите и накрая цялостната визия.

Може в тях да се постави концентрирана хиалуронова киселина, но да бъде омрежена в ниска концентрация,  или да се постави неомрежена нискоконцентрирана, която само да хидратира горната устна.

Рзликата между филър и мезотерапия е в концентрацията и омрежаването на хиалуроновата киселина. Т.е. винаги, когато искаме да си правим подмладяващи процедури с хиалуронова киселина,  лекарят може да прецени кой продукт да приложи, като не е задължително да се слагат големи количества, защото те създават нелицеприятния обем на устната.

През последните няколко години на световните конгреси по естетична медицина в Монако прекомерно уголемените устни се отичат. При тях опасността за здравето на пациента е по-голяма. При прекалено голямо количество се притискат кръвоносните съдове, а това може да доведе до некроза, до хематоми, запушване на съд или усложнения, които трудно се повлияват от медикаменти и понякога се стига до оперативни интервенции.

В този случай отговорността е на двете страни – пациентът също трябва да внимава с прекаляването и да подбира мястото, където да отиде. Хубавото е, че дамите над 50, при които се получават този вид бръчки, са уравновесени и не подхождат лекомислено. Поставянето на хиалурон в устните е деликатна процедура и задължително трябва да се извършва в лекарски кабинет.

Има много случаи, при които пациентките искат по-плътни устни, защото на приятелката им стои добре. Или дори носят снимки на известна актриса и искат точно такива устни.  Въпреки личната преценка за красота, съществуват  златни правила за пропорциите на лицето. Горната устна би трябвало да е една трета от долната. Но много млади момичета наблягат предимно на горната устна, защото не се виждат в профил и се получават т.нар. „патешки устни“, които не са естетични и пропорционални.

Трябва да се има предвид, че устната не е изолирана сама по себе си от лицето. Тя е част от общата картина и аз като професионалист гледам общите пропорции на лицето и дори на тялото, защото човек не може да се превърне в ходеща уста. Много е важен общият контур на лицето, формата на прическата, косата… Изобщо направата на устни е много професионално начинание и невинаги мнението на лекаря съвпада с виждането на пациента.

Лекарят трябва да е малко художник, естет, скулптор. За мен най-трудните зони са устните и околоочния контур, те крият много рискове и неправилната направа може да донесе неестетична визия, ако са обработени по неподходящ начин

Едно е да се сложи ботокс, чиито ефект изчезва напълно, друго е да се оформи устна, върху която след време може да има остатъчни явления, въпреки разграждането на хиалуронова киселина. Моят съвет е да не се търсят евтини продукти и да не се поставят неразрешени субстанции. Това е много кръвоснабдена зона. Ако се получи запушване или алергични реакция последствията  могат да са трайни и необратими.

Клиника Дерма ЕЛИТ

гр. София улица Мур 72 /партер/