Косопадът – много причини, трудно лечение

Косопадът е заболяване с огромно социално значение във века на красотата, суетата и стремежа към съвършенство. Засяга и двата пола във всички възрасти. Причините са многообразни и в много случаи остават неизяснени.

Косъмът има много сложна и чувствителна структура,която реагира както на външни, така и на вътрешни фактори и дразнения. Външните причини са най-лесни за отстраняване, след като бъдат открити. Механичното дразнене при скубане и дърпане се среща  най- често при деца и млади хора с по-лабилна нервна система. При подрастващите момичета може да  е свързано и с поставяне на екстеншъни. Този вид косопад е обратим след отстраняване на причината.

Увреждане от УВЛ – слънцето е вредно както за кожата, така и за косата. В съчетание с други фактори също може да е причина за разреждане ,изтъняване и промяна в структурата на косъма.

Оредяването на косата може да бъде дифузно или частично. При първият случай се търси нарушение в хранителният режим,хормонален дисбаланс (след раждане и менопауза) и стрес. За косопад говорим ,когато сутрин по възглавницата има повече от 50 броя косми.Нормално е тя да пада повече при къпане и ресане. Това не е проблем и не налага лечение. При вътрешни заболявания, възпаления на зъбите , инфекциозни и полово-предаване болести може да се появи локален косопад. Той е под формата на кръгчета-алопеция ареата. При това заболяване е наложително да се провежда комплексно лечение, след  редица изследвания. Когато кожата не е променена и удебелена, а има само отпадане на косата прогнозата е по-добра и процеса е обратим. Когато има зачервяване и задебеляване тогава косопада може да е само симптом, свързан с редица системни кожни заболявания. Много честа причина при мъжете за косопад е хиперсебореята (прекомерното омазняване). То е свързано с повишена продукция на тестостерон. Тя освен поява на пърхот може да доведе и до разреждане на косата.

Лечението на косопада винаги трябва да се провежда от лекар специалист и да бъде комплексно.Повлияването е в рамките на поне три месеца.Понякога е необходимо и по-дълго третиране.Основният момент е намиране на причината.Това не винаги е възможно.Тогава се провежда симптоматично лечение.Добре е да се направи биопсия-специфично изследване,което показва нивото на увреда на космените луковици.То ни дава информация кои методи ще имат успех при третирането.

Нов метод при лечение на разреждането на косата е мезотерапията. Тя е успешна при третиране на ефлувиум( разреждане на коса при жени )и забавя андрогенният косопад при мъже. При този метод директо в кожата в засегнатият участък се инжектират различни съставки,които имат отношение към растежа на косъма.

За продукт номер едно за мезотерапия на коса  на естетичният конгрес в Монако тази година се отличи ХеърКеър (Haircare) на френската компания Revitacare.

Неговата формула е уникална и действа разнопосочно при косопадът. Той съдържа аминокиселини – аргинин, глутамин, глицин и орнитин, които ревитализират (съживяват) космените фоликули и имат ключова роля при метаболизма на клетките и растежа на косъма.Други важни съставки са цинка и цистеина, които са основни компоненти в кератина,който изгражда косъма.Инжектирани директо в скалпа те спомагат за стабилизирането на косъма и израстване на по-жизнена и здрава коса.

Стимулацията на космения растеж се осигурява от на наличието на витамини от група В – те обновяват и регенерират космения фоликул.

Инжектирането на Haircare влияе и върху синтеза на основни мастни киселини,които подхранват и хидратират космения фоликул и така предотвратяват изсушаване на косъма и появата на пърхот.

Harecare е съвършено нов продукт за инжекционна мезотерапия. Той съдържа коктейл от естествени, нетоксични компоненти в ефективна концентрация.Ефективно третира загубата на жизненост,изсушаването и омазняването на скалпа, както и проблемите с растежа –косопад.След терапия по определена схема се наблюдава ревитализация на скалпа в дълбочина.Косата придобива повече блясък, стимулира се растежа и и се забавят и третират процесите свързани с косопада.

Мезотерапията на коса може да се комбинира и с медикаментозно лечение при нужда,както и с козметични  продукти.

Доверете се на Вашият лекар дерматолог за красива и здрава коса.