Отпор на бръчките с мезоконци. Терапията стяга овала и се бори с двойната брадичка

Д-р Ана Пейкова, „Дерма елит”

Метод за подмладяване, който стяга и придава сиаяйност на теена, дава шанс за премахване на досадната двойна брадичка и за извайване овала на лицето. Ефектът от неоперативния лифтинг също не е за пренебрегване – кожата остава е опъната 250 дни.

Идеята на мезоконците е кожата така да се активира, че да започне да произвежда собствен колаген и еластични влакна. След определена възраст това е трудно да се получи и затова медицинските специалисти търсят начин да провокират по естествен път физиологичния механизъм за репродукцията на еластин. Един от начините е чрез имплантиране на мезоконци. Те са напълно биоразградими в кожата, както конците, с които се шият вътрешни рани в хирургията, и имат зъбчата и линейна структура. Лекарят решава кой вид да използва, за да постигне максимален резултат.

Хубавото е, че процедурата се прави еднократно и не боли повече, отколкото при обикновена мезотерапия. Конците се разграждат за 240-250 дни, но за разлика от други терапии със същия предизвикващ производството на колаген ефект, тук дерматологът има по-голямо поле за творчество. Лекарят може да повдигне вежди и скули, да оформи овала на лицето, да освежи и подмлади кожата.

Качественият конец е нанизан на изключително тънка и много добре заточена игла и боцването с нея почти не се усеща. Навлизането й в кожата е безболезнено, защото се избира зона, където няма голяма чувствителност.
Разбира се, пациентите не бива да очакват чудеса. Мезоконците се имплантират по определени схеми и могат да се комбинират с ботулинов токсин, хиалуронова киселина или филъри. Така се постига леко повдигане на веждата, откъдето следва и такова на клепача, особено ако се добави и филър.

При по-дълбоки бръчки мезоконецът лифтира, а бръчката се запълва. При загуба на обем, рязко отслабване или възрастови промени, където се наблюдава дори стопяване на костта, използването на мезоконец за моделирането не е достатъчно.

Обаче когато става дума за отпускане на кожата по овала на лицето, промените по контура заради гравитацията, изглаждане на шията или двойна брадичка, се използват зъбчати конци. Те са по-малко на брой и се поставят по определена схема. Докато с линейните попълваме корекцията на овала и тогава вече е необходимо да се сложат 30-40 мезоконеца за постигане на нужния ефект. Поставят се под кожата под формата на решетка и я придържат и повдигат, като разграждането им е равномерно и няма опасност да се получат нежелани „бабунки“.

Много добре се получава при т.нар. бръчка на гнева между веждите, когато се сложи ботулинов токсин, а с мезоконец се дезактивира мускулът. Понякога конецът заменя ботокса, като се имплантира в мускула и така препятства свиването му. Поставен около очите, заличава бръчките „пачи крак“. При дълбоките линии около устата и носа хиалуронът е по-подходящ вариант.

Но мезоконците не служат само за корекции. С тях уморената, пореста и отпусната кожа се ревитализира и получава блясък. Терапията не е единствено за лице. Прави се и на деколте, но само ако кожата е много остаряла и променена. Често се прилага върху ръце или корем, защото стяга отпуснатата кожа.

Конецът е тънък като косъм и не можем да очакваме потресаващ ефект като след липосукция, но съживяването на кожата и стягането са силно изразени. А след 250-ия ден човек може да отиде при лекаря за нова порция мезоконци, стига дерматологът да прецени. Единственият страничен ефект, който може да се получи след процедурата, е възпаление при неспазване на изискванията след поставянето им.