Зима е! Сега е моментът да заличите петната!

Студеният сезон е най-подходящ за премахване на соларни петна, фиброми, пигментирани бенки

През зимата, когато кожата добие естествения си цвят и загарът от лятото е избледнял, петната по нея стават много по-видими. Студеният е най-подходящият сезон за премахване на соларни петна, фиброми, пигментирани бенки. Моментът е идеален да се погрижим за всички стари и новопоявили се несъвършенства от този вид по кожата на лицето ръцете, деколтето и тялото.

– Д-р Пейкова, зимата ли е най-доброто време да се сбогуваме  пигментните си петна?

– През зимата трябва да се погрижим за кожата си, да я предпазим от студа, от вятъра и от неблагоприятните влияния. Но също така това е сезонът, през за всички процедури, при които има излющване, нарушаване целостта на кожата, лазерни терапии, които я правят по-чувствителна към слънцето…  По силата на тази логика студеното време е правилният момент да помислим за всички видове пигментации, независимо дали са получени в следствие на слънцето, на механична травма, на белези от акне. Пигментациите са много видове.

– Какви са начините за премахването им?

– Този вид кожни проблеми изискват задълбочен, комбиниран и индивидуален подход, добре обмислен от специалист-дерматолог.  Той трябва да прецени вида на пигментацията и дълбочината й. Да провери за наличието на хормонален дисбаланс. Важни фактори за  подхода към лечението са  състоянието на кожата и възрастта на пациента. 

Петната се получават при изливане на пигмент в кожата. Не е достатъчно той да бъде елиминиран чрез една процедура, а да се спре механизмът на образуването му, за да не се появи отново.  Затова третирането му е сложен процес.

Лазерните системи са най-ефективни при дълбоките пигментации. При повърхностните те също дават изключително добър резултат, без да се получават белези.  Пигментацията не може просто да се изтрие с гума, защото клетките, които произвеждат пигмента са в дълбочина и непрекъснато го разпръскват.  Затова съветвам моите пациенти да внимават при чопленето, защото с нарушаването на целостта на кожата също се появяват трайни петна от механичното въздействие.

  • Колко вида пигментации има?
  • С пигментациите, които се появяват в следствие на слънцето, на UV-лъчението можем да се борим още преди да са се появили.  Съветът ми е още от ранна полет да нанасяте слънцезащитен крем, не чакайте да отидете на плажа. Това важи и при излизане в планината  през зимата.
  • При пигментацията, свързана с хормонален дисбаланс, бременност или раждане се намесват други фактори.  Третирането не може да започне преди да е приключило кърменето. Тогава не бива да се използват одри избелващи продукти.

Друг вид пигментации се появяват след тежко акне или други дерматологични заболявания. Кожата заздравява с образуване на пигментно петно.   Има и механични пигментации, които са в следствие от триене при по-пълни хора. Те не бива да бъдат подценявани и също са трудни за лечение. Там превенцията е намаляване на теглото.

  • Ски-сезонът започна и може би мнозина се притесняват, че ако изтребят петната те се появят много по-ярки при слънцето и отблясъците му върху снега.
  • Те, обаче, са различни видове, но моите наблюдения на дерматолог са, че има кожи, които са по-склонни да се пигментират, въпреки целогодишното нанасяне на слънцезащитен крем с висок UVфактор.

Затова е много важно лекарят да прецени какъв вид са петната и кога да започне тяхното третиране.  Ако имаме соларни повърхностни новообразувани пигментации те могат да се третират с киселина, с лазер, с IPL и след това човек да се отдаде на зимни спортове и да се предпазва със слънцезащита.  Има пигментни петна вследствие на бременност или на хормонален дисбаланс при по-зрели кожи. Тогава се налага по-голям брой комбинирани процедури. При тях е добре да се съчетава третиране с пулсова светлина, химични пилинги и домашна грижа. В този случай времето за обработването им е малко по-дълго. Така че трябва да се избере най-подходящата процедура за различните видове петна.

  • Има ли универсален метод?
  • При всички случай не е добре да се използва само един метод. Много често хората са твърде разочаровани, защото или провеждат самолечение с най-различни средства – от бабини рецепти до избелващи кремове от аптеката. После съжаляват, защото не им върши работя. Ако една пигментация е дълбоко в кожата, вследствие хормонален дисбаланс, тя продължава да образува пигментни гранули в дълбочина. В този случай и най-добрият избелващ крем няма да й повлияе.

Тогава пациентът казва „Той не върши никаква работа“, а това не е съвсем вярно.  Просто при третирането на едно петно е много важно специалист да прецени какъв е неговият вид и каква комбинация от процедури да се приложи, за да има реален успех. При кожите склонни към образуване на пигментации третирането е много трудно, защото още с първото излагане на слънце те отново се появяват.

Една от процедурите е третиране на пигментациите с определени видове киселини. Тези терапии трябва да се правят контактно по четири ли по шест в комбинация с продукти за домашна грижа.