Тред-лифтинг е техника, с която се лифтира лицето с помощта на конци (от английското thread – конец).  Те са изградени от материал, напълно резорбиращ се в организма и са различни видове в зависимост от предназначението им и ефекта, който се постига с тях.

Линейните се наричат мезоконци, защото са тънки колкото косъм. Слагат се един до друг в зони, в които искаме да лифтираме лицето и да накараме кожата да образува нов колаген. Т.е. чрез една игла, на която е закачен конецът го имплатнираме (подпъхваме) в кожата, издърпваме иглата и той остава вътре. След една-две седмици започва да се разгражда и по този начин образува нов колаген.

В зоните, където кожата е много отпусната с линейните конци не може да се постигне желаният резултат и това наложи създаването на нов вид конци със „зъбчета“. Затова ги наричат зъбчати.  Те могат да бъдат както под формата на зъбчета, така и на конуси. Поставянето им е сложно и затова се поставят по специален начин от лекари, преминали обучение.

Идеята на зъбчатите конци е да лифтира по-мощно кожата и да я държи в изпънато положение. При тях вниманието на пациента и на лекаря е насочено към правилното им поставяне. Те се имплатнтират по-дълбоко от мезоконците и използването им е съобразено с анатомичните особености на лицето и зоните на отпускането му, така че да го изпънат по най-добрия начин.

Пациентът трябва да спазва определени изисквания след поставянето им. Отворът, през който се подпъхва зъбчатия конец е доста по-дълбок от обикновено и това налага по-добра хигиена,  предпазване от солариуми, басейни, сауни… Не бива да се използва фон-дьо-тен и агресивни кремове непосредствено след процедурата.  Също така би трябвало да се избягват масажите и не бива да се ходи на зъболекар поне десетина дни след процедурата.

Наблюдават се дребни неудобства като синини. Там, където е закотвен конецът може да има леко опъване и болка. Но неудобствата си струват –лифтинг ефектът е много демонстративен  още половин час след терапията. Трайността му е между 10 месеца и една година.

Прилага се при жени, които имат отпускане в долната част на лицето.  За тях това е неоперативен, бърз начин за подмладяване и изглаждане контура без странични ефекти.

По принцип, при едно „тежко лице“  цялата долна част може да се лифтира.  При много отпуснати клепачи също се получава доста добър резултат, без оперативна намеса. Чрез специална техника зъбчатият конец се слага от веждата нагоре.

При конците, за разлика от хиалуроновата киселина, която се свързва с водата и може да „се раздуе“ и да увеличи обема,   не се наблюдава увеличаване на лицето в долната част.

Ако е много тежко лицето, може да се наложи поставянето на по-голямо количество конци.  Но това не е беда, защото те се разграждат напълно.

Не е здравословно, нито естетично, да се прекалява с разкрасителни процедури, да се слагат  прекалено много различни материали, без да се изчака разграждането на поставените преди тях или да се комбинират несъвместими продукти.  Получават се сраствания и има опасност от фиброза. Така при следващи процедури тъканта не е толкова еластична и е трудно се поставят нови материали.

Противопоказанията и при зъбчатите конци са стандартните за дерматологичните процедури: бременност, кърмене, при онкологични заболявания трябва да са минали най-малко две години от последната химиотерапия. Поставянето им е стрес за кожата, за самия пациент.

При поставянето на конците трябва много добре да се познава анатомията на, но това важи и за хиалуроновата киселина или колагенообразуващите филъри.  В случая е особено важно да се постави конецът на точната дълбочина, защото ако е по-дълбоко няма да има нужния ефект.

В отделните зони зъбчатите конци могат да се комбинират и с линейни за по-добра ефективност.      По този начин се лифтират назолабиалните гънки (бръчките около носа), марионетните линии под устния ъгъл, изобщо – заместват оперативното третиране при отпусната кожа.
Но нека хората не си мислят, че конецът натяга и опъва кожата. Не, той, разграждайки се, провокира образуването на колаген и еластични влакна.

Тред-лифтингът в комбинация с мезоконци е отлично решение при дълбоки белези, неравности по кожата, следи от заболявания и тежко акне. Лицето става гладко и еластично.