Д-р Ана Пейкова подмладява без скалпел с конците Aptos

Д-р Ана Пейкова подмладява без скалпел с конците Aptos

Д-р Ана Пейкова подмладява без скалпел с конците Aptos
Д-р Ана Пейкова подмладява без скалпел с конците Aptos

Преди да си запишете час в клиника Дерма ЕЛИТ на ул. Мур 72, прочетете интервюто със създателя на уникалния метод д-р Марлен Суламандзе

Вечната младост е на един конец разстояние по-близо. В това уверява д-р Ана Пейкова от клиника Дерма ЕЛИТ. Тя вече прилага техниката за неоперативен лифтинг със специалните конци Aptos на ул. Мур 72.

Разберете всичко за новата терапия от човека, който я е изобретил, патентовал и я прилага, усъвършенствайки я, по целия свят:

Специалистът по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, Марлен Суламанидзе е роден в Грузия през 1947 г. През 1972 г. завършва Медицинския университет в Иркутск. Специализира лицево-челюстна, пластична и естетична хирургия първо в Грузия, а от 1993 г. и в Москва. Оттогава той е направил над 25 хиляди операции.

Д-р Марлен Суламанидзе е член на Дружеството на пластичните, реконструктивни и естетични хирурзи на Русия, на американското Дружество на пластичните хирурзи, почетен член на Националното дружество на естетичните хирурзи на Франция, почетен президент на японското Общество на липосукцията, член на американското Общество на дерматолозите-хирурзи. Публикувал е над 70 научни труда, 18 от които във водещи международни списания.

Д-р Суламанидзе има 16 патента и авторски права за открития в областта на пластичната хирургия, включително 4 международни, като Aptos конците, безжичен скалпел, нови импланти за естетични операции, коригиращи сутиени, метод за мамопластика… Освен това той е разработил голям брой оригинални авторски операции по специалността си.

Марлен Андреевич даде интервю специално пред Магдалена Гигова при посещението си в София.

Какви операции правите като пластичен хирург?

Практически всички видове хирургически интервенции, които се извършват по света – лице, уши, нос, меки тъкани, костни операции, гърди и корем… Всичко, наистина!

Но сигурно има нещо специфично, което само вие извършвате?

Навярно сте разбрали защо съм поканен в България. Да представя пред лекари своите методи за поставяне на конци в пластичната и естетичната хирургия. Конците Aptos са изобретени и патентовани от мен. Те се характеризират с това, че изпълняват различни операции – без разрез, чрез пробождане само. Малко инвазивно.

Това нещо като мезоконци ли са?

Мезоконците са направени от материал, който след 3 месеца се разгражда и резултатът изчезва. Те само подобряват структурата и еластичността на кожата, но нямат лифтинг ефект. Нашите конци Aptos са създадени от различни материали – разградими и неразградими.

Разградимите са с трайност една година, издържат повече от всички други. Използваме и постоянни конци, които остават в организма завинаги. Но най-същественото, което сме измислили и патентовали, е това, че върху гладките конци правим микроскопични нарези.

Чела съм за интересна история, свързана с египетска мумия…

Тя датира от 80-те години на ХХ век. По това време в СССР имаше едно списание – „За рубежом“, с материали от чужбина. Там прочетох статия за мумия, на която под кожата на лицето е имало цяла мрежа от златни конци и че испанските пластични хирурзи са разгадали причината.

Още по времето на Клеопатра жените са си слагали златни конци под кожата, за да я запазят красива, еластична, копринена. Тази статия изключително много ме впечатли и ме накара да мисля за процеса по поставянето на подобни конци.

В Москва  видях как мои колеги ги прилагат. Те се оказаха гладки, което най-много ме удиви. Реших, че трябва да могат да се задържат.

Прибрах се вкъщи, взех лупа, скалпел, хирургически конци и на тях направих нарези… Прокарах конците през вата – влязоха лесно, но при излизането вече не беше така безпроблемно. После реших да ги приложа върху себе си. Поставих ги над китката си и две седмици наблюдавах реакцията.

Тогава разбрах, че съм открил интересна методика и реших да изпробвам техниката си на други. Първа беше съпругата ми (кой друг?!). После ощастливих медицинските си сестри и санитарките. И така тръгна. Организирахме производство, изобретихме и машина…

Тези конци, поставени под кожата, стягат меките тъкани и укрепват опъването.

Завинаги ли?

Нищо не е завинаги! Поне докато някой не отмени закона за земното притегляне. С времето всичко се смъква и отпуска. Всичко зависи от това през колко време се поставят конците.

Колко пъти в живота това е възможно?

Колкото пожелаете! Може и всяка година. Прави се само с игла, както отивате при дерматолог да ви постави ботокс.  С конците Aptos жената задълго може да съхрани свежия си и млад вид.

А когато кожата е много изморена и отпусната?

И на такива жени помагаме. Но, естествено, ако има прекалено много отпусната кожа, без хирургичен метод не може да се постигне добър резултат. Повечето възрастни пациенти обаче се боят от фейс-лифтинга по здравословни причини.

При конците Aptos има ли противопоказания?

Всички противопоказания, които съпътстват и други процедури  – кожни болести, обриви, възпалителни процеси, вирусни болести, месечен цикъл, високо кръвно – понеже все пак се поставят с упойка, която съдържа адреналин. Жената трябва първо да оправи здравето си, за да постави конци Aptos.

А при онкологично заболяване?

Не бива да се поставят. Не е ясно как ракът ще реагира на чуждо тяло като конците. От 100 жени само 30 са в състояние да си направят и да понесат големи операции, останалите 70% или се страхуват от наркозата, или се боят от хирургическата намеса, която понякога трае 3 часа за добър фейс-лифтинг.

Следоперативният период е дълъг – с болки, дренажи, настъпват усложнения…  Как бихме могли да помогнем на тези 70 процента от жените, ако ги нямаше технологиите с конците?

Коя е най-подходящата възраст да се започне с конците?

На 15-годишни девойки няма защо да слагаме конци за подмладяване, но можем да направим корекция на щръкнали уши, да им повдигнем върха на нослето, ако е необходимо, разбира се. А ако говорим за лифтинг с конци, всичко е строго индивидуално.

Някои стареят по-рано, при късметлиите  белезите на времето се проявяват по-късно, трети – не търпят дори най-малките бръчки, на четвърти отпускането на кожата не им пречи. Конците имат най-добър ефект за подмладяване на кожата на лицето между 35-55 години.

Как успявате да усъвършенствате операциите, които правите, като добавяте нови разработки в естетичната медицина?

Може и да съм стар, но продължавам да се уча. Непрекъснато се появяват  новости и аз се старая да съм в крак с откритията. Не може да си толкова тъп, че да правиш едно и също. Всеки пациент е различен.  Трябва да се работи с главата, не само с ръцете. При нашите конци също не стоим на място. Откакто ги патентовахме през 1996 година, сме създали няколко непрекъснато подобряващи се генерации.

Цялото ви семейство се занимава с пластична и естетична медицина.

Да, и двамата ми синове вече са пластични хирурзи с авторитет. Снаха ми и съпругата ми са дерматолози-козметолози. Другата ми снаха всеки момент ще завърши медицинския институт и ще тръгне по техните стъпки. Може да се каже, че вече сме създали клан.

Вие сте пластичен хирург, но често говорите против прекомерно големите гърди и устни. Сякаш работите сам против себе си.

Аз никога не се занимавам с увеличаване на устните. Ако не ги харесвате, можете да подобрите формата им, но без да прекалявате. Получава се отлично и с нашите конци. Но огромните устни са неестетични. Такива ми се струват и несъразмерно огромните гърди. Не съм против да се повдигне или увеличи бюстът, ако жената има комплекси. Против излишеството съм. Моето кредо е да се направи така пластичната интервенция, че никой да не помисли, че има такава.

А що се отнася до остаряването – момичета, то е в ума, не в бръчките!