Пътеводител в най-популярните терапии на естетичната медицина. Д-р Ана Пейкова предупреждава: Внимавайте на модерните ботокс-партита.

До неотдавна гледахме с насмешка как по американските филми момичета, които изобщо нямат нужда от подмладяване и бръчките им не се виждат с невъоръжено око се събират на т.нар. „ботокс-парти“. Докато пият шампанско и дори си чакат стриптизьора, ако става дума за момински купон, човек с бяла престилка вади от лекарската си чанта спринцовка и започва да боцка наред по чела и бузи.

12516802_1156249057740974_2141244588_o

Е, тази медицински нелепа вакханалия намери почва и у нас. Трагедията е, че рядко себеуважаващ се лекар се съгласява да принизи професията си сред група разпищолени полупияни мацки и тогава в играта се включва „моята козметичка, много е добра“.

Обърнахме се към дерматолога д-р Ана Пейкова и първото, с което започна тя бе, че комбинацията от алкохол и ботокс може да бъде пагубна.

12381228_1156248844407662_464242427_o

„При всяка жена настъпва денят, в който се поглежда в огледалото и забелязва първите си бръчки. (Понякога твърде късно!). Първата ни реакция е да се гмурнем в морето от информация в интернет и да търсим отговора на въпроса „Как да изглеждам по-млада?“. Информацията е противоречива, започваме да се объркваме, споделяме с приятелки и така постепенно си изграждаме представа за това какво искаме да променим във външния си вид. След това по съшия начин търсим мястото и човека, който ще направи желаната промяна – четем форуми, слушаме мнения и накрая се решаваме на важната стъпка. Но дали успяваме да попаднем на подходящото място и правилно ли подхождаме по въпроса с разкрасяването?

Ето няколко съвета преди да започнете:

1. Винаги търсете лекар естетичен дерматолог или пластичен хирург. Това е тяхната професия – здравословна борба със стареенето и корекция на несъвършенства по кожата и тялото. Те ще ви съставят план от няколко стъпки. Ако прекалено късно сте забелязали процеса на стареене в кожата, ще е нужно повече време и процедури, за да се върне младостта.

2. Не се опитвайте сами да изградите поредността от процедури, които да направите, защото „при вашата приятелка или колежка има страхотен ефект“ или понеже сте видяла новата процедура по телевизията. Тя може да не е подходяща за вас или дори да се окаже противопоказна. Изберете лекаря, на когото ще се доверите.

3. Интересувайте се от материалите, които ви се инжектират, но не се опитвайте сами да давате оценка кои са най-добри. Това може да го прецени само лекарят. Фармацевтичната индустрия се развива с бързи темпове и вие едва ли успявате да следите новостите адекватно.

4. Информирайте се за противопоказанията и за страничните ефекти – основната идея е да сте здрави и красиви и да изглеждате естествени.

5. Спазвайте стриктно нещата, които не трябва или трябва да правите след процедурите, както и поредността и лечебния им протокол.

6. Бъдете последователни – единичният импулс в определен момент не води до трайни резултати.

7. Откажете се от вредните навици, които ви загрозяват –пушене, солариум, алкохол, недоспиване, прехранване и безконтролно излагане на слънце. Красотата изисква усилия и поемане на отговорност за нейното съхранение.

8. И на последно, но важно място е психичното и духовно здраве – това, което мислите се изписва на лицето ви и придава съответното излъчване. Не е случайна приказката ”Красотата на човека идва от вътре”.

 

Линк към статията:

http://www.jenatadnes.com/krasota/patevoditel-v-nai-populyarnite-terapii-na-estetichnata-meditsina/