Стареенето на кожата е неизбежен естествен процес, с който всички се сблъскваме. Но в зависимост от вида на бръчките, е възможно да забавите появата им и дори да предприемете стъпки за намаляване на видимостта им. Познаването на различния произход на бръчките, които се образуват по лицето ви, може да ви помогне да определите най-добрия начин на действие за тяхното изчезване. С помощта на правилната рутинна грижа за кожата и решения, свързани с начина на живот, можете да запазите младежкия вид на кожата си за по-дълго време.

В този материал нашият екип ще ви запознае с различните видове бръчки и как да предотвратите тяхната поява.

Бръчки – основна причина за появата им

Бръчките могат да бъдат причинени от много различни фактори, но основната причина е естественият процес на стареене на кожата. С напредването на възрастта кожата ни произвежда по-малко колаген и еластин – два протеина, които са от съществено значение за поддържането на кожата стегната и еластична. Това води до загуба на еластичност на кожата и в крайна сметка до образуване на бръчки. Други фактори, свързани с начина на живот, като например повтарящи се мимики, излагане на слънчева светлина и замърсяване, тютюнопушене и дори генетиката, могат да допринесат за по-ранни или по-изразени бръчки.

Увреждането от слънцето е особено вредно за кожата, тъй като ускорява процеса на стареене, причинявайки разрушаване на колагена и еластина. За да сведете до минимум бръчките и да запазите младежкия вид на кожата си, е важно да се предпазвате от слънцето, да избягвате тютюнопушенето и други фактори, свързани с начина на живот, и да използвате продукти, които подпомагат производството на колаген и еластин.

Основни видове бръчки

Може да се каже най-общо, че двата основни вида бръчки са статични и динамични.

 • Динамичните бръчки са линиите и гънките, които се образуват по лицето ни в резултат на повтарящи се мимики, като например мръщене, усмихване или примигване. Тези динамични бръчки се наблюдават най-често на челото, между веждите и около очите (известни като “пачи крак”). С течение на времето тези повтарящи се изражения могат да причинят по-трайни бръчки. За щастие тези бръчки могат да бъдат сведени до минимум с комбинация от превантивни мерки и процедури, като например използване на слънцезащитни продукти, избягване на тютюнопушенето и използване на продукти за грижа за кожата, които се борят с бръчките.
 • Статичните бръчки са често срещани признаци на стареене, които се появяват, дори когато лицето е в покой. Тези бръчки са причинени от комбинация от фактори като стареене, увреждане от слънцето и гравитация и често се срещат по бузите, около устата (назолабиални гънки) и на шията. Те могат да ви накарат да изглеждате по-възрастни и трудно могат да бъдат коригирани без подходящо лечение. За щастие съществуват възможности, които могат да намалят появата на статични бръчки, като ви помогнат да изглеждате и да се чувствате по най-добрия начин.

В допълнение към двата основни вида бръчки може да бъдат срещнати и други видове изменения в структурата на кожата:

 • Фини линии, появяващи се върху кожата поради дехидратация, тютюнопушене или подлагане на кожата на екстремни метеорологични условия. С напредване на възрастта те се превръщат в постоянни бръчки.
 • Гравитационна птоза е състояние, при което появява увисване и бръчки под въздействието на гравитацията. Най-често могат да бъдат забелязани в областта на клепача, челюстта, бузите, шията и деколтето. Изследвания показват, че този тип бръчки са по-видими при по-суха и тънка кожа.
 • Атрофичните бръчки се образуват при намаляване на производството на колаген, както и при загубата на естествените мазнини.

Как да предотвратите появата на бръчки?

Бръчките са неизбежна част от процеса на стареене, но има начини да предотвратите преждевременната им поява. Генетиката, излагането на слънце, тютюнопушенето и замърсителите на околната среда са често срещани причини за появата на бръчки. За да запазите гладкия и младежки вид на кожата си, е важно да възприемете навици за здравословен начин на живот, да предпазвате кожата си от излагане на слънце, редовно да почиствате лицето си при специалист, тъй като в домашни условия не е достатъчно ефективно и да използвате правилните продукти за грижа за кожата. Ето някои ефективни методи за предотвратяване на бръчките и поддържане на здрава и сияйна кожа:

 • Използвайте слънцезащитен продукт всеки ден, независимо дали времето е слънчево, или облачно. Ежедневното излагане на слънце може да доведе до преждевременно състаряване на кожата и появата на бръчки. Използвайте продукт със SPF30, а през летните дни заложете на шапка, слънчеви очила и леки дрехи, покриващи деликатни части като лицето, шията и деколтето.
 • Пийте вода. Като добро правило може да следвате 8х8, или 8 пъти на ден по 1 чаша вода.
 • Спазвайте разнообразен и здравословен хранителен режим. Меню, богато на плодове и зеленчуци ще ви помогне да дадете на кожата си необходимите витамини и минерали.
 • Овлажнявайте. Използвайте ежедневно хидратиращи продукти, тъй като сухата кожа е по-склонна към появата на бръчки и фини линии. Употребата на правилните продукти ще ви помогне да се погрижите за своята кожа и да задържите влагата в нея.
 • Осигурявайте си достатъчно сън. Сънят както и позата ви на сън са от голямо значение. Всеизвестен факт е, че недостатъчното количество сън допринася за влошаването на благосъстоянието на кожата.

Процедури, които могат да ви помогнат с борбата с бръчките

Освен гореизброените фактори, които биха ви помогнали да се погрижите за своята кожа и да превентирате появата на бръчки, но и да се възползвате от процедури за подобряването на благосъстоянието на вашата кожа. Ето и някои от най-добрите козметични процедури:

 • Химическият пилинг може да помогне за отстраняването на мъртвите кожни клетки и да стимулира растежа на нови, здрави кожни клетки. Това може да помогне да се намали появата на фини линии, бръчки и увреждания от слънцето, като кожата изглежда по-гладка и млада. Освен това химическият пилинг може да подобри структурата, тонуса и чистотата на кожата за по-свеж и сияен тен.
 • Разпространен е фактът, че с годините производството на колаген значително намалява, а с това и състоянието на кожата се променя. Колагеновите стимулатори са друга актуална процедура в естетичната дерматология, която привлича вниманието на все повече пациенти. Повече информация за тях ще откриете тук.
 • Ботулинов токсин при бръчки е един от популярните методи. Ботоксът може да помогне за отпускане на мускулите, които причиняват бръчки, особено в областта на челото и около очите. Това може да помогне за забавяне на образуването на бръчки, като ви придаде по-младежки и жизнен вид.
 • Тедралифтингът е нов естетичен метод, при който чрез стерилни биорезорбируеми конци тъканите се укрепват и повдигат, допринасяйки за по-младежкия вид на кожата. 

От съществено значение е да се консултирате с квалифициран специалист в областта на естетиката, за да сте сигурни, че получавате най-добрата грижа и лечение за вашите индивидуални цели и нужди. Опитните специалисти, които ще откриете в Дерма ЕЛИТ ще ви предоставят индивидуална оценка и ще ви препоръчат най-добрата процедура, която отговаря на конкретните ви цели. Като се консултирате с квалифициран естетичен специалист, можете да гарантирате, че получавате най-безопасното и ефективно лечение за вашите уникални нужди.