Предпазните маски и кожата на лицето. Д-р Ана Пейкова дава насоки как да имаме здрава кожа на лицето по време на пандемия?

По време на пандемията от корона вируса ни се налага дълго да носим
предпазните си маски, за да пазим себе си околните. Като дерматолог, започнах да наблюдавам зачестяване и отключване на някои кожни проблеми и болести. На първо място са хората с проблемна кожа и активно акне. При тях заболяването започна да се влошава и да минава в по-тежки фази. На второ място са хората с чувствителна кожа. Зачестиха и проявите на розацея. Лечението е специфично и кожата изискана специални грижи с подходяща козметика. Зачестиха кистичните акнета, което налага специфично лечение. Може да се прилагат и някои химически пилинги и мезотерапии, които бързо успокояват възпалението. В по-леките случаи, се появяват черни точки на фона на пресушена кожа. Решението са подходящи измивни продукти, козметика и почистващи терапии. Много подходящи са продуктите за локално приложение при единични пъпки и възпаления. Трябва да се избягва стискането и чопленето на пъпките, тъй като това може да задълбочи възпалението и да доведе до пигментиране на кожата. При проблемните кожи е добре старателно да се почиства лицето от грима вечер с мицеларни вода и измивен гел. Под влияние на стреса се наблюдава и обостряне на себорейният дерматит. Той се проявява със залющване и зачервяване на кожата в Т-зоната на лицето,назолабиални те гънки и в основата на косата, както и между веждите. При по-тежките случаи може да бъде съпроводено и със сърбеж. При такъв тип проблем не трябва да се само лекувате сами, защото неподходящите лечебни кремове могат да влошат вашето състояние. Трябва да използва козметика, която да е препоръчана от специалист и която да е подходяща за вашия тип кожа и проблем.

Също така, изсушаването на кожата и полулигавиците на устните е доста често срещам проблем не само в условия на пандемията, но и през студения период от годината. В такива случаи се препоръчват силно хидратиращи балсами с хиалурон, хидратиращи процедури, както и течен хиалурон. Изсушаването на устните може да доведе и до нацепването им по краищата, както и до възпалителни процеси.

Мезотерапиите и хидробустерите са особенно подходящи за сезона и за спецификата на ежедневието ни с предпазни маски. Хидробустерът е продукт с висок процент хиалуронова киселина, която се инжектират в кожата на лицето и допринася за дълбоката й хидратация. Процедури се правят се веднъж месечно. Мезотерапиите могат също да съдържат хиалуронова киселина, както и антиоксиданти, пептиди, Вит С, които водят освен до дълбоко хидратиране на кожата, така и до освежаване и повишаване на еластичността. Те се правят през
10 дни инжекционно по кожата на лицето, като са необходими 4-6 процедури за максимален ефект.

Други проблеми свързани с контактни алергии от ластиците и материите на маските изискват консултация с дерматолог и специфично лечение. Моят съвет е да сменяте често маските си – на всеки 3 часа, ако е многократна я изпирайте с бебешки сапун, нанасяйте хидратация и се консултирайте с дерматолог веднага щом усетите, че имате някакъв проблем, а не предприемайте самолечение.

Д-р Ана Пейкова, Дерма ЕЛИТ